Amasya Uçak Bileti

Amasya

Amasya

Amasya, Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan, tarihsel süreçte bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirlerimizden biridir. Kent nüfusu, 2020 sayımları doğrultusunda 32.900’ü kır nüfusu olmak üzere toplam 147.266’dır. Bir vadi tabanı üzerine inşa edilen şehir, coğrafi konum özelliği ile birçok medeniyetin ilgisini çekmiştir. Kenti çevreleyen dağlar ve ortasından geçen Yeşilırmak, kentin cazibesini arttırmıştır. Günümüzde ise Anadolu ile Samsun Limanı arasında bir geçiş görevi üstlenmesi sebebi ile önemini korumaya devam etmektedir. Kentin doğal güzelliklerine ek olarak yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmesinin bir diğer sebebi, Osmanlı Dönemi’nde şehzadelerin Amasya’da doğması ve eğitim almasıdır. Tarih ve kültür turizmi ile görmeniz gereken şehirlerimizden biri olan Amasya’ya seyahat planlamak istiyorsanız, kente havayolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Havayolu ile seyahat edecekseniz en ucuz Amasya uçak bileti için bilgileri bilet.net’te kolaylıkla bulabilirsiniz. Bilet.net, Amasya uçak bileti fiyatları için Türkiye’nin diğer illerinden Amasya Merzifon Havalimanı’na uçuş sağlayan tüm havayolu firmalarına ait fiyat bilgilerini tek bir web sayfası özelinde sunmaktadır. Eğer esnek uçuş tarihlerini seçerseniz, aynı ay içerisinde ya da diğer ayları kapsayan en uygun Amasya uçak bileti fiyatlarına da erişebilirsiniz. Bilet.net, kullanımı kolay ara yüzü ile sizleri ilgili işlemler özelinde kısa sürede doğru yönlendirdiği için birçok seyahat gezgini tarafından kullanılmaktadır.  

Amasya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

19 farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen Amasya’nın ağırladığı medeniyetler arasında Pers, Pontos, Bizans, Roma, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yer almıştır. Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olarak nitelendirilen Amasya, ortalama 7.500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kent, 11. yy ile 12. yy aralığında Danişmend, 12. yy ile 14. yy aralığında Selçuklu, 14. yy ve 20. yy aralığında ise Osmanlı egemenliğine girmiştir. Kentin bir diğer önemli özelliği ise şüphesiz Atatürk’ün Milli Mücadele’nin ilk adımı olarak 12 Haziran 1919’da kente gelmesi ve 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni yayınlamasıdır. Tarihsel süreçte konum özelliği ile stratejik bir öneme sahip kentin adı köklü bir değişikliği uğramadan, güncel ismi ile günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Amasya isminin, bir Amazon kraliçesi olan Amasis’ten geldiği düşünülmektedir. Çeşitli medeniyetler tarafından Amaccia, Amacia, Amasseia olarak çok benzer şekillerde okunmuş ve son olarak Türkler tarafından Amasya olarak isimlendirilmiştir. Toplam 1.729 km2’lik yüzölçümü alanına sahip kentin rakım yüksekliği 411 m’dir. Kentin Osmanlı Dönemi’ne ait izleri özellikle mimari yapıları ile günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Şehzadeler şehri olarak tanınan şehir, tarihe ilgi duyan misafirler tarafından fazlasıyla rağbet görmektedir. Kentin komşu illeri, Çorum, Samsun ve Tokat’dır. Kenti ziyaret etmek istiyorsanız tüm güzellikleri deneyimleyebilmeniz için ortalama 2 gün ayırmanız önerilmektedir.

Amasya’da Konaklama İmkanları

Amasya’da farklı bütçeler doğrultusunda hem tarihi yapılarda hem de modern yapılarda konaklayabilirsiniz. Kent merkezinde konumlanan oteller ile ulaşım sorunu yaşamadan, konforlu bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Kent içinde tercih edilen ve önerilen konaklama merkezlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir: Melekli Konak, Çifte Konak, Sarı Konak Boutique & SPA Hotel, Lalehan Hotel Special Class, Uluhan Otel, Payidar Restaurant & Otel, Bayezid Han Konak ve Emin Efendi Konakları’dır. Kent özellikle tarihi dokuya sahip çok sayıda konaklama imkanı sunması sebebi ile yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmektedir.

Amasya’nın Yöresel Yemekleri

Amasya mutfak kültürünün, ev sahipliği yaptığı medeniyetler özelinde geliştiği ve zenginleştiği görülmektedir. Amasya mutfağı, çorbasıyla, etli yemekleriyle, hamur işleriyle ve tatlılarıyla çok sayıda denenmesi gereken lezzet barındırmaktadır. Bu lezzetlerin başında şunlar gelmektedir: çatal çorba, sakala çarpan, helle çorbası, bakla dolması, şıngır kebabı, topuz kebabı, keşkek, madımak, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, baklalı yaprak sarma, güveç yemekleri, pirpirim kavurması, çökelek sündürmesi, mercimek gallesi, katık sündürmesi, Amasya çöreği, yağlı katmer, akıtma, eli böğründe, höşmerim, şeker böreği ve vişneli ekmek. Şıngır (Amasya) kebabı, kuzu eti, patlıcan, yeşil biber ve baharatların uyumu ile hazırlanan bir Osmanlı lezzetidir. Topuz kebabı, et ve sebzelerin topuz üzerinde pişirilmesi ile servis edilir. Kentin en meşhur lezzetlerinden biri olan Amasya çöreği, haşhaş seven misafirlerin sevdiği lezzetlerin başında gelmektedir. Helle çorbası, un, pirinç, tereyağı ve suyun birleşimi ile oluşan oldukça kolay ve doyurucu bir lezzettir. Keşkek ise dana eti, yarma, tereyağı ve nohut ile hazırlanır ve tereyağı dökülerek servis edilir. Amasya ziyaretiniz esnasında bir molaya ihtiyacınız olduğunda bu eşsiz tatları kesinlikle deneyimlemelisiniz. Daha önce deneyimleyenler tarafından önerilen ve kent merkezinde konumlanan yeme içme mekanlarından bazıları ise şöyledir: Amesia Mutfağı, Tarihi Taşhan Restaurant, Çörekçi Galip, Rumi Usta’nın Yeri, Hancıbey Restoran, Anadolu Mantı Evi ve Yeni Özlem Pide’dir.

Amasya’da Turistik Yerler

Amasya’da gezilmesi gereken yerlerin başında öncelikle simgesel özelliği ile de dikkat çeken Yalıboyu Evleri gelmektedir. Yalıboyu Evleri Yeşilırmak kenarında sıralanan, estetik kaygı ile tasarlanmış geleneksel Osmanlı Mimarisi örnekleridir. Kenti ziyaret edenlerin ilk duraklarından biri olan evler, iki ya da üç katlı kurgusu ile bölgenin doğal malzemelerinden ahşap ve betonun uyumunu yansıtmaktadır.

Şehrin bir diğer imza tasarım özelliğini taşıyan Harşena Dağı ve Pontus Krallığı Mezarları, Yalıboyu Evleri’ne yakın bir noktada konumlanmaktadır. Harşena Dağı’nda kayaların oyulup şekillendirilmesi ile oluşturulan kaya mezarları, Helenistik dönemin özelliklerini içermektedir.

Amasya şehrini bir bütün halinde tepeden görmek ya da gün batımını izlemek istiyorsanız Amasya Kalesi, tam olarak gitmeniz gereken, tarih kokan bir yerdir. Kesme taş ve moloz kullanımı ile oluşturulan kale, kent merkezinden oldukça yukarıda, 300 metre yükseklikte konumlanmaktadır.

II. Bayezid Külliyesi, özellikle dini turizm ile misafirlerin ilgisini çekmektedir. 15. yy’da tamamlanan cami, el işçiliğinin ön planda olduğu değerli yapılar arasında gösterilmektedir.

Hazeranlar Konağı, geleneksel Osmanlı Mimarisi örneklerinden biri olan yapı etnografya müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, şehrin en çok misafir ağırlayan odak noktalarından biridir. Destansı aşk hikayesine sahip Ferhat ile Şirin’in hikayesine dayanan müze, Ferhat Su Kanalı olarak adlandırılan bölgede bulunmaktadır.

Doğaseverler için oldukça çekici bir güzellik olan Borabay Gölü, Amasya kent merkezine 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kamp alanına sahip göl, özellikle ilkbahar aylarında çok sayıda misafir ağırlamaktadır.

Amasya ziyaretiniz esnasında görmeden ayrılmamanız gereken diğer yerler ise şöyledir: Burmalı Minare Camii, Amasya Arkeoloji Müzesi, Şehzadeler Müzesi, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi, Minyatür Amasya Müzesi, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi, Yedi Kuğular Kuş Cenneti Ve Aynalı Mağara. 

Amasya’da Ulaşım İmkanları

Amasya’da şehir içi ulaşımın en pratik yöntemlerinden biri toplu taşıma otobüsleridir. Otobüslere ek olarak minibüs, taksi ve kiralık araçları da tercih edebilirsiniz. Minibüs ve taksilerde nakit ödeme kabul edilmesine rağmen toplu taşıma otobüslerinde sadece elektronik bilet kabul edilmektedir. Bu sebeple, kenti ziyaret ettiğiniz kent merkezindeki ya da otogardaki büfelerden ulaşım kartı edinmeniz önerilmektedir.

Pzt
10,94°
Sal
8,63°
Çrş
9,06°
Prş
7,42°
Cum
4,64°
Amasya
14 Ara Cmt, Yağmurlu
1,86°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery