Sivas Nuri Demirağ Havalimanı Hakkında
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı 1957 yılında NATO üssü olarak kullanılmak amacı ile inşa edilmiştir. 1987 yılında DHMİ işletmesine geçerek sivil havacılığa kazandırılmıştır. 1990 tarihinde ise DHMİ tarafından 2217 metrekarelik terminal binası inşa edilmiştir. Havalimanı konum itibariyle Sivas’ın kuzey batısında bulunmakla birlikte şehir merkezine 22 km uzaklıkta yer almaktadır. 2002 yılında havalimanı, kar etmemesi gerekçe gösterilerek, alınan karar ile uçuşa kapatılmıştır. 2003 yılına gelindiğinde artan havayolları kullanımı nedeniyle tekrar uçuşlara başlanmıştır. 2006 yılında yapılan tadilat çalışmaları ile havalimanının pist genişliği 45 metreye ulaştırılmıştır. Böylece Türkiye’nin en uzun ikinci pisti unvanını kazanmıştır. 23 Haziran 2007 tarihinde Stuttgart’a uçuş yapılarak, Sivas Nuri Demirağ Havalimanından ilk uluslararası sefer düzenlenmiştir. Havalimanının günümüzdeki terminal yolcu kapasitesi 3 milyondur. Anadolu’daki en çok büyüyen ve yenilenen havalimanı olma özelliği bulunmaktadır. İç hatlar terminali ayni zamanda dış hatlar için de kullanılmaktadır. Terminal içinde yolcuların bilet işlemlerini yaptırması için 16 tane check-in bankosu yer almaktadır. Aynı zamanda 5 adet gelen yolcu, 4 adet de giden yolcu pasaport kontrol alanı bulunmaktadır. VIP terminali de bulunan havalimanı, Sivas’a gelen ve buradan ayrılan özel misafirlere hizmet vermektedir.
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı Genel Bilgiler
Bekleme Salonları
Havalimanında iç ve dış hatlar yolcuları için ayrılmış bekleme salonları yer almaktadır. Yolcuların uçak kalkış saatine kadar bekledikleri bu alan oldukça ferahtır.
Sağlık Hizmetleri
Havalimanı içerisinde yaşanan acil sağlık sorunlarına müdahale edebilecek bir adet sağlık ünitesi bulunmaktadır.
Bebek Bakım Odası
Terminal binası içinde bebekli yolcular için düzenlenen bir bakım odası bulunmamaktadır.
Bankacılık Hizmetleri
Havalimanında bankacılık işlemleri için ayrılmış bir hizmet noktası yoktur. Ancak terminal binasında bankaya ait ATM’ler yer almaktadır. Yolcular buradan para çekme, yatırma gibi birçok bankacılık işlemini yapabilmektir.
Döviz
Terminal içinde döviz alma ya da bozdurma gibi işlemlerin yapılması için özel bir birim yer almamaktadır.
Bagaj ve Kilitli Dolaplar
Havalimanında bagaj ve kilitli dolap hizmeti sunulmamaktadır.
Alışveriş Noktaları
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı içinde yolcuların alışveriş yapabilecekleri noktalar yer almamaktadır.
İbadet Noktaları
Havalimanı içerisinde ibadet etmek isteyen yolcuların ihtiyacını karşılayacak bir alan bulunmamaktadır.
Otopark
Havalimanı içerisinde yolcuların özel araçlarını park edebilecekleri bir otopark yer almamaktadır.
Wi-Fi/Şarj
- Wi-Fi: Havalimanı terminalinde wi-fi internet bağlantısı bulunmamaktadır.
- Şarj: Havalimanı terminalinde elektronik cihazlar için tasarlanan şarj ünitesi bulunmamaktadır.
Yeme-İçme (Kafe ve Restoranlar)
Havalimanı terminal binasının içinde bir kafe yer almaktadır. Bu kısımda yiyecek ve içecek hizmeti verilmektedir. Aynı zamanda yolcular, dinlenerek zaman geçirme imkanı bulmaktadır.
Yakın Oteller
Sivas merkeze nispeten uzak bir konumda yer alan havalimanının çevresinde birçok otel bulunmaktadır. Sivas şehrine gelerek havalimanı yakınında konaklamak isteyen yolcular için birçok farklı otel seçenekleri yer almaktadır. Yakın konumları ile dikkat çeken bu oteller farklı hizmetler sunmaktadır. Havalimanı yakınında bulunan otellerden bazıları şunlardır:
- Sivas Sultanşehir Uygulama Oteli: Havalimanına yaklaşık 11.6 km uzaklıktaki bu otel misafirlerine hizmet vermektedir.
- Sivas Divan Otel: Havalimanına 12.2 km’lik mesafesi ile bu otel Sivas’a gelen yolcuları ağırlamaktadır.
- Ramada By Wyndham Sivas: Havalimanına 14.2 km mesafede yer alan otel konaklama seçenekleri arasında yer almaktadır.
- Sivas Keykavus Oteli: Havalimanı ile yaklaşık 14 km uzaklığı bulunan otel, hizmet vermeye devam etmektedir.
- Bucuriye Otel: Havalimanına yaklaşık 12.1 km mesafesi ile bu otel başka bir konaklama alternatifi olarak tercih edilmektedir.
- The Green Park Hotel Sivas: Havalimanı ile 11.8 km mesafesi bulunan otel merkeze yakın konumdadır.
- Sultan Otel: Havalimanına 11.9 km uzaklıkta bulunan bu otel, yolcuların tercih edebilecekleri bir konaklama alternatifidir.
- Royal Sivas: Havalimanından 10.9 km’lik mesafede yer alan otel, konumu itibariyle farklı bir konaklama tercihidir.
- Büyük Sivas Otel: Bu otel de havalimanına 11.9 km’lik mesafesi ile yakın konumdadır.
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'na yapılan uçuş sonrasında konaklama ihtiyacı olan yolcular, Sivas otelleri ile ilgili her türlü bilgiye otel.com üzerinden ulaşarak, rezervasyon yaptırabilirler.
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı Ulaşım Rehberi
Merkeze uzak ve yüksek konumda yer alan havalimanından şehir merkezine gitmek isteyen yolcular için farklı ulaşım alternatifleri bulunmaktadır.
Metro/ Tren
Sivas ilinde ulaşım aracı olarak metro ve tren seçenekleri bulunmamaktadır.
Otobüs
Sivas Belediyesi ile Türk Hava Yollarının is birliği ile hizmete sokulan otobüsler kullanılarak şehir merkezine ulaşım sağlanmaktadır.
Taksi
Havalimanında şehir merkezine gitmek için taksi seçeneği de bulunmaktadır. Özellikle şehri bilmeyen yolcular tarafından bu alternatif tercih edilmektedir.
Transfer
Sivas Nuri Demirağ Havalimanında yolcuların ulaşımı için transfer hizmeti mevcut değildir.
Shuttle
Havalimanı bünyesinde shuttle hizmeti olarak Havaş otobüsleri bulunmaktadır. Uçakların sefer saatlerine göre Havaş otobüslerinin hareket saatleri de değişmektedir. Havalimanından merkeze ulaşmanın en kolay yollarından biri bu otobüslerdir.
Araç Kiralama
Havalimanına gelen yolcular merkeze ulaşmak ve şehri gezmek için araç kiralayabilmektedir. Havalimanında bulunan araç kiralama şirketi yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet vermektedir. Havalimanı içerisinde hizmet veren bazı araç kiralama firmaları:
- Enterprise
- Sivcar
- Express Rent Car
- Bluemotion
- Mmc Rent a Car
Yolculara hizmet vermektedir.